Čokoládovna Aztec Man

Čokoládovna Aztec Man se zrodila v roce 2016 z myšlenky, nebo spíše z přání, najít kvalitní čokoládu v Ostravě. Bohužel na stromě neroste a kouzelné lampy s Džiny jsou nedostatkové zboží, tak se Martin Polášek rozhodl, že si ji začne vyrábět sám. Do úkolu se vrhl s nadšením a kreativitou, a tak se v roce 2017 otevřela v Ostravě první bean-to-bar čokoládovna Aztec Man.

Vize byla, a stále je, rozšířit v našem městě povědomí o kvalitní čokoládě, vyrobené z těch nejlepších surovin, a hlavně s láskou a péčí. Neustále se rozvíjíme a zlepšujeme a snažíme se přijít s novými recepty, abychom přinesli radost novým i stávajícím zákazníkům.

Naším cílem je roznést povědomí o čokoládě, jakožto kvalitním produktu. Opravdu dobra čokoláda má byt pouze z pečlivě vybraných surovin, kdy konečný produkt přináší skutečný požitek. Stačí jí jen malé množství k tomu, aby člověku zvedla náladu, dodala energii a uspokojila jeho jazýček.

Druhy čokolád

Specializujeme se na výrobu tabulkových čokolád bez příchutí. Tmavé čokolády obsahuji 2 ingredience:

  • kakaové boby
  • třtinový, kokosový cukr nebo panelu (sušenou třtinovou šťávu)
  • a do mléčných přidáváme:
  • kakaové máslo (pouze mléčné čokolády)
  • sušené plnotučné mléko (pouze mléčné čokolády)

Pokud si přejete dopřát sobě, svým známým nebo zákazníkům hodnotný zážitek, rádi Vám pomůžeme vybrat si produkt přesně pro Vás. Máme v nabídce různě procentní tmavé i mléčné čokolády: 100% čokolády – jednosložkové - se skládají pouze z kakaových bobů, bez přidaného kakaového másla či cukru. Tmavé čokolády jsou dvousložkové - vyrobeny z kakaových bobů a třtinového cukru nebo kokosové cukru nebo panely. Mléčnou čokoládu 45-60% vyrábíme z kakaových bobů, třtinového cukru, kakaového másla a sušeného plnotučného mléka. Všechny čokolády mohou obsahovat stopy mléka a skořápkových plodů. Máme dva temperovací stroje, jeden na tmavou a druhý na mléčnou čokoládu. Tím omezujeme stopy mléka v tmavé čokoládě.

K výrobě čokolád nepoužíváme žádné látky určené k aromatizaci,emulgátory chuti, lecitin a jiná aditiva ani živočišné či rostlinné tuky (kromě kakaového másla). Naše výrobky neobsahuji palmový olej ani lepek. Čokolády mohou být polepeny Vaším logem, do baleni může byt vložena kartička s textem či věnováním, nebo je můžeme zabalit do Vašich krabiček či obalů. Rovněž vyrábíme ochucené čokolády, tabulky a lámanou čokoládu ozdobené lyofilizovaným ovocem (maliny, jahody, borůvky, černý rybíz), ořechy, kokosem, kávou či rozdrcenými kakaovými boby a čokoládu s chilli nebo matchou.

Druhy bobů

Nyní máme kakaové boby z Ekvádoru, Indie a Toga.

Něco o výrobě

Kakaové boby k nám dorazí v jutových pytlích. Nejprve je ručně přebereme a odstraníme z nich nečistoty. Boby se dále praží, drtí a odslupkovávají na tzv. nibsy. Ty se nasypou do melanžeru, kde se 18 až 50 hodin konšují (dochucuji) spolu s dalšími ingrediencemi. Po dokončeni konšování už máme finální, ještě neztemperovanou, čokoládu.

Dalším krokem výroby je temperovaní. V temperovacím stroji (temperovačce) se čokoláda zahřívá na cca. 50°C a chladí na 30°C. Správně ztemperovaná čokoláda se nalévá do formiček a nechává vychladnout, případně je možné ji ozdobit ovocem, ořechy a podobně. Pak už jen stačí tabulky zabalit, označit a uložit do polic připravené k prodeji. Do výrobny můžete nahlédnout u nás v čokoládovně.

Jak ochutnávat čokoládu?

Kvalitní čokoláda je požitek pro všechny smysly. Pokud ji zbaštíte na posezení, zbytečně se připravujete o zážitek. Jak tedy ochutnat čokoládu, abyste plně docenili její osobitost? V první řadě, čím více víte, tím lépe. Neváhejte prostudovat složení a chuťový profil čokolády. Ten je určen jednak druhem kakaových bobů, ale i způsobem pražení a konšováním.

Čisté nedochucené čokolády mohou jen díky druhu bobů chutnat po karamelu, kávě nebo i po doutníku. Každá čokoláda má svůj vlastni příběh a vy jste jeho součástí.

  1. Čich: Otevřete obal tabulky a přičichněte - aroma určuji kakaové boby čokolády. Některé druhy proto voní po oříšcích, kokosu, či ovocných plodech. Pokud ihned výrazně ucítíte vanilku, produkt nejspíš obsahuje vanilkové aroma. To bohužel potlačuje přirozenou vůni a chuť kakaových bobů.
  2. Zrak: Zkontrolujte barvu a povrch – textura by měla být hladká bez větších bublinek, jednolitá a lesknout se. Žluté nebo bílé mapy či barevné nesrovnalosti mohou značit špatnou temperaci při výrobě nebo teplotu skladovaní. Odstín čokolády je opět odvislý od kakaových bobů. Nenechte se proto překvapit červeným, černým, nebo i modrým odleskem. Může se i stát, že 100% čokoláda bude mít světlejší barvu než její mléčný soused z jiných bobů.
  3. Hmat: Nebojte si tabulku osahat. Mléčné čokolády se sice rozpouští dříve, ale i přesto by se Vám tabulka neměla ihned začít rozpouštět v prstech. Porovnejte i její tvrdost a hladkost.
  4. Sluch: Ulomte si kousek - zlomení čokolády má být následováno výrazným křupnutím. Tabulka se nemá prohýbat, nýbrž krásně lupnout s ostrou hranou zlomu.
  5. Chuť: Konečně degustujte - je dobré dílek tabulky nekousat, nýbrž jej nechat přirozeně rozpustit v ústech. Tim se může postupně plně rozvinout chuťový profil. Struktura na jazyku má být hladká, bez hrudek. Čím déle se čokoláda konšuje, tím je její textura hladší. Našli jste se v profilu, nebo cítíte něco úplně jiného?